Műegyetem logo  
HTTP kliens IP cím
in English
[-]
Belépés
Ez az oldal nyilvános.

eduID

Az eduID egy szám@bme.hu formájú, személyre szóló felhasználóazonosító, melyhez jelszó tartozik. Minden műegyetemi polgár kaphat eduID-t, legtöbbjük esetén az eduID létrehozása megtörténik automatikusan.

Az eduID elsődleges célja az egyetemi polgárok központi azonosítása informatikai szolgáltatások használatakor.

BME Címtár

A BME Címtár tartja nyilván az eduID-kat és a hozzá tartozó felhasználói adatokat, mint pl. a felhasználó jelszava. A címtáras azonosítást használó rendszereken nem kell rendszerenként létrehozni a felhasználókat, hanem az eduID és a hozzá tartozó jelszó megadásával lehet elérni számos védett weboldalt, szolgáltatást.

A Címtárban tárolt adatok elsődleges forrása a Neptun és a bérelszámolási rendszer. Minden Neptun felhasználó automatikusan kap eduID-t is. Ennek használatba vételéhez először be kell állítania eduID jelszavát, mivel ez biztonsági okokból nem kerül át a Neptunból. A Kancellária munkatársai pedig — akik nem szerepelnek a Neptunban — a bérelszámolási rendszerből kerülnek be a Címtárba.

Belépés eduID-val felhasználóként

Az eduID és jelszó megadása webes szolgáltatások esetén (vagyis ami böngészőből érhető el) mindig a Címtár https://login.bme.hu/ című oldalán történik. Az eduID-t használó oldalak először ide irányítanak át, majd sikeres azonosítás után a felhasználó böngészője az eredeti weboldalra kerül vissza, ezúttal már azonosított állapotban. Így maga a jelszó nem is jut el a címtáras azonosítást használó weboldalakhoz, ami növeli a rendszer biztonságát.

Az eduID-t használó weboldalak belépéskor bizonyos adatokat automatikusan megkapnak a felhasználóról a címtártól. Például ha egy tanszéki weboldal megkapja a belépett személy Neptun-kódját a címtáras belépéskor, akkor egy hallgatónak azonnal meg tudja mutatni a számára kiadott házi feladatokat, vagy azok értékeléseit. Az ilyen weboldalak további feltételeket szabhatnak az adott weboldal használatára a Címtártól kapott felhasználói adatok alapján, pl. bizonyos oldalak elérését csak oktatók számára engedélyezik.

Az egyre több weboldal mellett az eduID használható a következő szolgáltatásokhoz is:

A központi hálózati szolgáltatásoknál az eduID előbb-utóbb kiváltja majd a BMENET azonosítót.

HREF

A Műegyetem a Címtárral vesz részt a HREF-ben (Hungarian Research and Education Federation), vagyis a magyar akadémiai föderációban. Ez azt jelenti, hogy a föderációs azonosítást használó weboldalak nem csak a hozzájuk tartozó intézmény felhasználóit, hanem a föderációban részt vevő többi intézmény által azonosított felhasználókat is elfogadhatják, és hozzáférést nyújthatnak számukra bizonyos erőforrásokhoz. Példa erre a Videotorium, vagy a Magyar Tudományos Művek Tára.

eduID használata saját webes szolgáltatásokhoz

Saját, pl. tanszéki webes szolgáltatásokon is használható eduID a felhasználók azonosítására. Ehhez a BME Címtárhoz kell szolgáltatóként (SP, Serice Provider) csatlakozni. A műegyetemi szervezeti egységek számára ehhez részletes technikai információ a cimtar@mail.bme.hu e-mail címen kérhető.

 

Utolsó módosítás: 2021-02-06 19:03 CET